понедељак, 21. март 2022.

Јубилеј: 20 година часописа ,,Вучић"

ЈУБИЛЕЈ 20 година школског часописа ,,Вучић“


 

Часопис са најдужом традицијом у Лебану, двадесети, јубиларни број школског часописа ,,Вучић“ који издаје ОШ ,,Вук Караџић“ из Лебана  изашао је из штампе  као један од препознатљивих симбола не само школе већ и Лебана. Часопис је угледао светлост дана на Национални дан књиге како би додатно скренули пажњу на важност очувања ћирилице као националног писма али и на дугу традицију светосавског језика као културног идентитета српског народа.


Бројне генерације ученика и наставника оставилe су свој печат у животу школе, бројна такмичења, путовања, дружења, пројекти, нераскидива пријатељства, стихови, фотографије остали су записани као траг у времену на страницама нашег часописа. За својих двадесет година школски часопис Вучић поставио је стандарде и обрасце како треба да изгледа један школски часопис, које теме треба да обрађује и вредности да промовише, зато нам је посебно драго што служимо као узор и пример другима који желе да своје школске часописе подигну на један виши ниво како би на најбољи могући начин промовисали своје школе и праве вредности.

Поред двадесетог броја часописа Вучић, наша школа је прославила и 41. рођендан бројним активностима обједињених под насловом Вукови дани. Посебно смо поносни на тим ученика и наставника који, реализујући бројне идеје, стварају  иновативну и подстицајну средину за рад. Од Савиндана, Националног дана књиге, дочека првака, Дечије недеље, 21. октобра, Дана толеранције, Дана српског јединства, слободе и националне заставе, до гостовања истакнутих научних радника и бројних посета установама културе, текао је процес настајања странице Школске новости.

Бројне су активности које теку школским коритом у 2021/2022. години. Неке су добиле ново рухо, неке нову димензију, неке нови ниво, неке су производ случајних узорака и околности, а неке последица препознатог квалитета рада наше установе.  Све оне омогућавају да се образовно-васпитни рад подигне на ниво који захтева савремени тренутак, да се одговори на дате задатке или искорачи идејама изнад траженог, да се постане лидер у креирању образовног процеса. Шта нас све очекује у овој школској години можете прочитати из рубрике  Школа данас чији је аутор Дубравка Ђорђевић, помоћник директора.

На страницама часописа налазе се утисци са државног такмичења из историје, које нам поносно преноси наставница историје Марија Ивановић Стошић, дешавања у школској библиотеци али и активности Ученичког парламента који нас, са психологом школе Иваном Стевановић, подсећа да су хуманост, врлине и праве вредности саставни део живота у савременом свету. Трећи пут се у школи формира Читалачки клуб како би сви заинтересовани ученици јачали читалачке навике и проширивали речник упознајући се са литературом блиском њиховом сензибилитету. О актуелним насловима упознаје нас наставник српског језика Јелена Стојковић кроз рубрику Читалачки маратон.
Део часописа посвећен Обогаћеном једносменком раду, пилот пројекту који се реализује у нашој школи. 


Посебно смо поносни што смо јубиларни 20. број нашег часописа обележили са нашим прослављеним репрезентативцем и великим спортским радником Владимиром Вањом Грбићем чији смо интервју објавили у нашем часопису.


У рубрикама Наставници ствараоци, Ученици ствараоци и Песниче школе моје налазе се стихови и ликовни радови који додатно оплемењују странице часописа.

Поред овог јубилеја, 20. број штампане верзије, ово је и седми број електронске верзије часописа који се налазе на сајту наше школе.

Велика новина у часопису је та да је насловну страну урадила талентована Наташа Ристић, ученица осмог разреда наше школе, овом приликом упућујем јој захвалност за своје издвојено време и труд за оригиналну насловну страну.  Хвала свима који  су на било који начин допринели да часопис буде овакав.


Нема коментара:

Постави коментар

                                                                Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је традиционално у нове...