уторак, 12. април 2022.

ОШ ,,Вук Караџић" учествује у ICCS 2022 истраживању

 

По први пут, 3.462 ученика осмог разреда из 150 основних школа у Србији, од понедељка 4. априла до 15. маја 2022. године учествоваће у ICCS 2022 истраживању. Ово истраживање организује Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа – IEA из Холандије у 24 образовна система у свету, међу којима је и Република Србија, а ОШ ,,Вук Караџић“ је једна од 150 школа у Србију које учествују у истраживању.


ICCS (International Civic and Citizenship Education Study), истраживање организује Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа – IEA из Холандије. Носилац овог истраживања у Републици Србији је Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, а потписник спровођења студије је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. У овом циклусу тестирања, у којем Република Србија први пут учествује, посебан осврт су различити изазови и новине које се дешавају у друштву: одрживи развој и глобално грађанско образовање, дигитално грађанско образовање (коришћење ИТ технологија за учешће у друштвеним и политичким дешавањима), миграције и разноликост, ставови младих људи о политичким системима (поверење у институције, систем) и индивидуално осећање слободе и безбедности.Ученици осмог разреда изабраних основних школа учествоваће у међународном истраживању под називом ICCS 2022 (International Civic and Citizenship Education Study). Ова студија, која се реализује од 1971. године, бави се знањима и ставовима ученика у вези са грађанским обавезама и активним учешћем у друштву.

Узимајући у обзир социо-економске чиниоце породице, ставове наставника и услове у којима се настава одвија, ICCS ће значајно допринети информацијама о ставовима и знањима младих о савременом друштву и његовим променама. Такође, као и у свим међународним истраживањима, резултати ће бити основа за поређење различитих земаља у вези са подстицајем младих људи да буду одговорни и савесни грађани својих земаља.

 

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је традиционално у нове...