субота, 26. новембар 2022.Научни фестивал ,,НАУКА ЗА 5" се по трећи пут реализује у нашој школи и има за циљ да промовише науку и ученицима приближи знање из најразличитијих области кроз огледе, експерименте, изложене моделе, новитете у науци и технологији. Крећући се кроз свет  биологије, географије, историје, књижевности, хемије, технике и технологије, физике, информатике и рачунарстава ученици откривају своје афинитете и плове светом природних и друштвених наука. 


На штанду биологије ове године изложен је велики број модела људских органа, модел ока,модел уха, модел желуца,модел срца, бубрега, мозга. Такође, посетиоци фестивала могли су се упознати и са моделом људског абдомена и скелета човека. 
Пажњу посетилаца посебно је привукао модел ембрионалног развоја птица по данима на примеру пилета. 
Ученици су за фестивал израдили моделе биљне и животињске ћелије од пластелина, и заинтересованим пружали објашњења о појединим деловима ћелије. 
На штанду је изложен и школски микроскоп којим су могли руковати  посетиоци и посматрати ћелију на природном  препарату покорице црног лука. 
Ученици су извели експеримент изоловања ДНК из банане, експеримент одређивања висине на основу дужине бутне кости, као и експеримент „ Живот у капи воде“. 
Учесници фестивала су припремили кратко предавање о Наталијиној рамонди како би посетиоце упознали са карактеристикама биљке и објаснили симболику овог цвета. 

На штанду географије током Фестивала науке ученици су могли да виде: глобус, електрични Сунчев систем, макету Карпатско-балканског планинског венца са највећим планинама, макету на којој је приказан кружни графикон са бројем стсновника за сваки континент. Могли су да виде и макету Сунчевог система, карту Европе са државама, њиховим заставама, затим еколошко стопало од пластелина са порукама очувања животне средине.

Представљена је и макета од глине на којој је рељефна карта Немачке, вулкан од глине са механизмом који избацује лаву; макета рељефа од пластелина, макета рељефа од стиропора, макета вулкана, макета на којој је представљена теорија са претпоставкама о постанку планете Земље, макета на којој је представљена Метода боја за представљање рељефа на картама.

Истакнути су хамери о Сунчевом систему, надморској и релативној висини, картографским знацима, Аурори Бореалис, карта Србије са мапом ума, хамер Немачке са најважнијим гигантима у аутомобилској индустрији...а ученици су имали могућност ућешћа у квизу знања из географије са награђивањем.
Изведен је и деци занимљив експеримент ,,Ватра у руци“ помоћу гаса из упаљача и пене од течности за судове са мехурићима пуним бутан гаса. На штанду историје ученици су имали прилику да се упознају са писмом хијероглифи- старо египатско писмо и прилику да добију своја имена исписана тим писмом. Упознали су се са глагољицом, писмом  из средњег века која је претходила ћирилици.

Могли су да погледају изложбу предмета: точак, риболико биће, оружје од камена и дрвета, које су ученици правили од глине и дрвета и тако осликали Лепенски вир, односно вратили нас у праисторију.

Игра памћења са истакнутим личностима који су обележили историју кроз сва четири периода. Игра се у пару и потребно је пронаћи две исте личности. Победник је онај који пронађе највише личности.

,,Откриј ко сам“ је игра у којој треба склопити делове и добити знамениту личност. Овај пут то су били: ујединитељ краљ Александар I Карађорђевић и Милунка Савић, хероина Првог светског рата.

Игром до знања – Игра се у пару или могу да учествују и 4 ученика. Ученик баца коцкицу и који број добије стане на то поље и онда добија питање. У зависности од одговора на питање иде или напред или губи игру. Библиотека и предмет Српски језик и књижевност приказали су, у складу са Вуковим данима, најзначајнија издања Српског речника, Правописа, Вукових најзначајнијих сакупљачких дела. Приказани су говорни органи на анатомском моделу главе и трупа, истакнут квиз знања са питањима о Вуковом животу и делу, фејсбук профил Вука на хамеру, као и откривалица писаца са различитих континената и продукти Читалачког маратона. 
3Д штампач, Теслин трансформатор, микробит, струјно коло, мотор са унутрашњим сагоревањем, ветрогенератор, генератор, амперметар, дрон привукли су заинтересоване за технику и технологију, физику и информатику и рачунарство. 
Обогаћени једносменски рад је промовисан изложбом предмета од полимерне глине, хватача снова, букмаркера, ситоштампе, брошева, кашика, привезака са посебним обележјима школе, као и макетама бројних европских градова и њихових знаменитости.Ученици ОШ ,,Радоје Домановић“ из Бошњаца били су наши гости и исказали интересовање за поставке из свих области.

У дводневној изложби и промовисању науке кроз бројне експерименте, сви ученици су могли да проналазе себе и своја интересовања и будућа занимања, а фестивал је био одлична прилика за остварење циљева професионалне оријентације за осмаке. Научни фестивал ,,Наука за 5“ је и ове године поносно понео оцену 5 захваљујући посвећености ученика и ангажовању свих запослених. 


 

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је традиционално у нове...