среда, 22. март 2023.

 

Сито штампа

 

И ове школске 2022/2023. године у ОШ „Вук Караџић“ реализује се пројекат Обогаћени једносменски рад којим је предвиђено да ученици након завршених часова учествују у различитим активностима. Учешћем у овим активностима  ученици су са наставницом Маријом Љубисављевић имали прилику да се сусретну са свим оним пословима који су им потребни за свакодневни живот. Поред бројних активности у оквиру пројекта ученици су се упознали са Сито штампом.

 







 

Сито штампа представља посебан облик штампе који је првенствено намењен штампању на текстилу мада овакав облик штампе има примену на другим материјалима. Велики је  значај сито штампе  за промоцију школе  у виду  штампе рекламног материјала.

Да би се бавили сито штампом потребно је да се упознамо са начином припреме штампе. Са тим у вези најпре се припрема основа за штампу односно рам који је од дрвета, затим се  поставља тканина коју затежемо на рам и која служи за преношење боје са сита на предмет који штампамо. Сито премазујемо емулзијом, када се емулзија осуши она затвара поре на ситу и затим се приступа изради мотива или амблема који ће бити штампан  на паус папиру који се прислони на сито и тако се излаже сушењу које се спроводи УВ – зрацима (помоћу лампе). Када се емулзија потпуно осуши сито се испира и на њему остаје отворен простор на оним местима на које светло није допрло, што заправо представља отисак за штампање. Поред овога, за штампање се користи ракел гума чијим превлачењем преко сита боја пролази кроз простор и тако се наноси на материјал и оставља жељени отисак.



Управо овакав вид штампе представља новину за ученике и то је начин рада са којим се први пут срећу. Ученици су показали  изузетно интересовање и жељу да своје новонаучено знање примене на различитим предметима и тиме показују креативност, иновативност, тимски дух и дају свој допринос у раду школе. На тај начин ученици самостално израђују промо материјал школе што доприноси великој финансијкој уштеди и интерном маркетингу школе. Такав допринос препознала је школа која је обезбедила сав потребан материјал за штампање мајица, кеса и сличних предмета.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...