петак, 17. март 2023.

                                 Превенција и борба против трговине људима-радионице


                                        

Шта наши најмлађи сматрају насиљем? Шта је за њих недозвољено и непожељно понашање? Да ли знају шта је трговина људима и које превентивне мере мора да знамо како бисмо се заштитили? Коме се обратити за заштиту? Како осигурати безбедност....?

Ово су само неке од тема о којима су говорили наши гости из удружења „ Антитрафикинг мрежа“ – савез против трговине људима, у циљу спречавања, смањења и решавања проблема трговине људима.

Наши гости из Власотинца: Светлана Шарић, Снежана Даскаловић и Славиша Шушулић кроз различите радионице промовисали су идеје о ненасиљу, о безбедном сурфовању на друштвеним мрежама.. Охрабрили су наше основце и поделили са њима корисне савете. Ове теме изазвале су велико интересовање како код осмака, тако и међу седмацима. Ученици су активно учесвовали у дебати, у излагању својих ставова, у решавању проблема, саосећали су са својим вршњацима.










Ученици су усвојили адекватне информације о трговини људима као о проблему данашњице, које су их оснажиле да причају о својим осећањима, страховима... Запитали су се ко су особе од поверења у њиховом окружењу, да ли смемо са сваким да делимо своју приватност, како можемо да препознамо да су наши ближњи у невољи... и оно најважније - научили смо како да реагујемо у тим ситуацијама.

Са гостима из удружења грађана ,,СОС Власотинце за жене и децу жртве насиља“ наши осмаци и седмаци дружили су се  три дана. Сваког наредног дана са нестрпљењем су их очекивали, што показује да су деца вољна да чују овакве информације и да развију свест о потенционалним опасностима које вребају данашњицом.

Након радионица које су биле веома едукативне, ученици ће у школској медијатеци одгледати филм  „ Тамара“ , који говори управо о негативним и непожељним друштвеним феноменима данашњег друштва.

Дружење смо завршили уз поруку око које смо се сви једногласно сложили – 

„ МИР ЗАВИСИ ОД ТЕБЕ, ОД МЕНЕ...ОД СВИХ НАС“

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...