уторак, 4. јануар 2022.

Подршка развоју личности ученика -Здраво одрастање-

 

Обогаћени једносменски рад пружа ученицима, али и наставницима,  могућност да покажу креативност и спремност да изнесу нове идеје које ће унапредити наставни процес.


Спремни за нове изазове и иновације ученици су са одушевљењем прихватили овај пројекат. Подршка развоју личности ученика од изузетне је важности за здраво одрастање.






У оквиру ове области ученицима се пружа подршка у развијању здравствено-хигијенских навика (што је за време пандемије свакако веома важно). Такође, акценат је стављен на очувању и развоју здравља, усвајању и проширивању знања о пубертету и адолесценцији, као и на усвајању знања о родној равноправности. Овакакав вид подршке- кроз разговор, радионице, занимљиве и поучне видео снимке, од велике је важности за период одрастања и сазревања једног основца.

На овако организованим активностима ученици су могли сами да уоче промене са којима се сусрећу у периоду сазревања, истраживали су и изводили закључке.






Циљ оваквих идеја је да се од ученика не тражи механичко учење нити репродукција дефиниција, већ да они сами кроз различите примере долазе до одговора на свако питање.

У савременом друштву праве вредности су пољуљане. Распад система вредности у друштву испољава се  и у све учесталијем насиљу. Скупоцене ствари, фирмирана одећа, лагодан живот без рада- често се нуде као узор из света естраде и политике. Идоли су ретко научници, чешће спортисти и бизнисмени. Свесни смо чињенице  да је друштво у којем живимо изгубило све темељне системе вредности. Управо због тога причом и примером морамо да се одупремо „модерном добу“ и да нам и ови часови буду прилика да децу научимо да су поштење и знање највеће богатство. Битно је да се деци у овом периоду покажу праве смернице и истакну вредности које треба следити.








У оквиру обележавања Дечје недеље, ученици су своју хуманост показали на делу. Правили су мини акваријуме, декоративне чиније од глине, низали наруквице, а касније све то изложили са својим другарима на градском тргу и донирали новац деци којој је помоћ неопходна.

Током заједничког рада на часовима, ученици су успели да  маштом и креативношћу остваре задате циљеве.

Јелена Здравковић

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...