уторак, 4. јануар 2022.

,,Интернационални дан" у ОШ ,,Вук Караџић" у Лебану

 

Иако су тмурни, јесењи дани преовладали, наставили смо са нашим активностима и у новембру и децембру. Наставили смо да учимо на занимљив начин, да се дружимо, да подстичемо друге ученике да нам се придружују, а што је најважније да „путујемо“ у друге земље.



Отпутовали смо у Западну Европу, земљу коју називају да је шестоугао због специфичног изгледа географске карте. У земљу која производи преко 400 врста сирева, а вино је неизоставни део вечере. А за вечеру су специјалитети: пужеви, јела од коњског меса и жабљи батаци.  Иако уживају у благодетима хране, заузимају најнижи ниво гојазности у Европи. Њихов главни град Париз има Ајфелову кулу, а наша престоница Београд Авалски торањ. Сада знате да причамо о Француској, миришљавој земљи, обзиром да је позната по по производњи парфема. Французи воле спорт, па се сваке године организују бициклистичке трке Tur de Frans. По површини заузима 42. место у свету, а треће место у Европи.  Ученици су добили задатак да склопе реченице од речи које су измешане, а говоре о карактеристикама Француске. Потом су састављене реченице лепили у фасциклу, коју су украсили фотографијама које осликавају Француску. Ученици су сарађивали, размишљали, употребљавалаи знања из опште информисаности, али и из Српског језика јер су пратили знакове интерпункције. Затим су правили од картона Ајфелову кулу, као и Париз. Односно најзначајније архитектонске споменике који осликавају Париз. Причали смо на француском, учили нове рече, примењивали њихово досадашње знање. Њихова креативност, спретност, домишљатост довела нас је до картонског Париза.








Пловимо даље у „Плутајући град“ у североисточној Италији. Град који почива на 118 острва. Град који излази на Јадранско море, који је у средњем веку доминирао као важно трговачко средиште и остао упамћен као Млетачка Република. Препун грађевинских споменика: Дуждева палата, Мост уздаха, црква Светог Марка. Град у коме се и даље негује традиција, па се занатска производња базира на прављењу предмета од стакла, чипки, сребра, коже, злата. Догађај који сваког туристу може опчинити јесте карневал у Венецији, који смо ми одлучили да приредимо у нашој учионици. Ученици су употребили своју машту и креативност па су правили маске за карневал. 






„Хо, хо,хо“ први снег паде, а ми одосмо на санкање у Северну Европу. Простире се на Скандинавском полуострву , са највећим градом Хелсинки. Доминира фински језик, а и Финци чине 90% становништва. Финци воле библиотеке, негују културу, воле да читају. Али исто тако велики су обожаваоци кафе и пива. Пошто су први изумели парно купатило, онда и није чудан податак да максимално уживају у саунама и да имају преко 2 милиона сауна. Веома су поштени и сматрају да је прави Деда Мраз из Лапоније. Њихова покрајина на самом северу Финске, где се налази село Деда Мраза и његових помоћника. Према легенди испод земље се налази радионица у којој вилењаци и Деда Мразови помоћници праве поклоне за децу. Наравно неизоставни су хаскији и ирваси, као омиљене животиње. Финска нас је подсетила да празници стижу и код нас. Ученици су правили ирвасе и снешка, новогодишњу икебану за сто, али и јелке од картона, тачније од ролни тоалет папира. Осмех, креативност, сарадња, упорност, домишљатост ученика увеличале су  празничну чаролију у њиховим учионицама, али и у срцима.  







                                
                                                                                                            Весна Милосављевић

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...