среда, 23. фебруар 2022.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

 

Данас је Међународни дан борбе против вршњачког насиља.



 Обележава се широм света, а као симбол користе се розе мајице. 23.фебруар зове се „ Дан розих мајица“ у знак сећања на дечака Чака Мекнила из Канаде, јер је у школу дошао обучен у розе мајици и био жртва вршњачког насиља.  Доживео је вербално и психичко насиље од својих вршњака због розе мајице, а разлог због чега је у школу дошао баш у њој био је његов израз подршке мајци која је  оболела од рака дојке. Подсетићемо, симбол борбе против ове тешке и подмукле болести је розе боја.




Вршњачко насиље дешава се свуда око нас, у школама , на улици, на тренинзима, а може бити усмерена на појединце или групе. Постоје више врста вршњачког насиља , и оне се могу окарактерисати као вербално, физичко, психолошко, социјално, дигитално..



Организујући различите активности циљ нам је  промовисати превенцију и заштиту деце и ученика од насиља и дискриминације. Кроз различите активности указали смо ученицима на значај емпатије, толеранције, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.







У знак подршке у борби  против вршњачког насиља ученици наше школе обележили су данашњи дан, и тиме показали разумевање, љубав, толеранцију, поштовање и послали свима лепу поруку које требамо да се придржавамо:  „Добра дела дају ти крла.“

                                                                                         Јелена Здравковић

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...