четвртак, 3. фебруар 2022.

Ученици ОШ ,,Вук Караџић" из Лебана посетили Народни музеј у Лесковцу

 У оквиру пројекта Обогаћени једносмески рад - Другачије до знања ученици ОШ ,,Вук Караџић" из Лебана посетили су Народни музеј у Лесковцу како би се ближе упознали са историјом краја у коме живе.

Приликом посете музеју ученици су имали прилике да погледају поставке које нас враћају у далеку прошлост, осам хиљада година дугу историју читавог лесковачког краја. Лебане је заузело значајно место на мапи археолошких открића откривањем локалитета из доба неолита Свињаричка чука који показује да се процес неолитске револуције, односно преласка са номадски на седелачки начин живота одвијао на нашем простору.Једно од најзначајнијих поставки у музеју је свакако поставка о Царичином Граду, једином градском насељу на простору читаве лесковачке котлине. Наш домаћин Неша Димитријевић, кустос Народног музеја, кроз уверљиву причу вратио нас је шести век у време Ivstiniane Prime.


Најзначајнији предмети пронађени приликом археолошких ископавања чувају се у Народном музеју у Лесковцу, чиме је ова збирка јединствена и посебна у откривању историје нашег краја.Посебну пажњу ученика привукла је прича о Николи Скобаљићу и његов херојски отпор који је пружио Турцима. Никола Скобаљић је једна заборављена личност српског средњег века веома значајна за националну и локалну историју, у амбијенту средњевековне збирке доминира српски витез Никола Скобаљић у природној величини и пуној ратној опреми.
На крају посете Народном музеју у Лесковцу, ученици су имали прилике да погледају сталну поставку Лесковац - Српски Манчестер (1878 - 1941) која показује прелазак Лесковца из турске касабе у слободан град Краљевине Србије. Развој текстилне индустрије допринео је томе да Лесковац буде један од четири града у Европи за који се везује термин  ,,Манчестер".


Хвала нашем домаћину Неши Димитријевићу који се својски потрудио да нашим ученицима приближи историју читаве лесковачке котлине.

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је традиционално у нове...