четвртак, 10. новембар 2022.

                                                Дан примирја у Првом светском рату

                                               

У оквиру пројекта „Обогаћени једносменски рад“ ученици су обележили сећање на државни празник Дан примирја у Првом светском рату, 11 новембар.

Први светски рат који је у историји остао запамћен као Велики рат представљао је сукоб између чланица Централних сила и сила Атанте. Србија је учествовала на страни сила Атанте. Србија је најдуже учествовала у Великом рату и поднела највеће и цивилне и војне жртве у односу на број становника.

Ученици су правили хамер са основим информација везаним за Дан примирја који је место нашао у њиховој учионици.




Примирје је потписала Немачка 11.новембра 1918. године у Француској у вагону воза у месту Компијењ. За Немце ово примирје је доживљено као велико разочарење, јер су Немци сматрали да су надомак победе.

Срби су највећи успех постигли на јужном фронту, приликом пробоја Солунског фронта. Српски војници су 1.новембра 1918. ослободили Београд.


 

Симбол празника је Наталијина рамонда. Овај цвет је ендемска врста која расте на подручју Балкана – Србији, Северној Македонији и Грчкој. За ову биљку кажу да је биљка феникс – као што је српска војска после свих страдања и губитака које је поднела изашла из рата као победник. Име је добила у част краљице Наталије, а открио ју је њен лекар Сава Петровић заједно са Јосифом Панчићем 1884. године. Аблем за празник је Наталијана рамонда на траци црно-зелене боје која се поклапа са бојама са ордена Албанске споменице.



Ученици су правили брошеве од картона и упознавали се са значењем цвета Наталијина рамонда. Направили су и за своје наставнике брошеве. Треба да памтимо 11. новембар, јер то није само Дан примирја, већ и дан сећања на жртве који су своје животе дали за отаџбину.
.                                 


                                                                                                                        


                                                                                                                наставник историје

                                                                                                              Милосављевић Весна

 

 

                         

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...