четвртак, 28. октобар 2021.

Кувам и храним се здраво - Обогаћени једносменски рад

 

Поред већ поменутих  активности у оквиру пројекта  Обогаћени једносменски рад, у нашој школи се реализује  и  активност  „Кувам и храним се здраво“.

    У оквиру ове области ученици су кроз разне активности имали могућност да на занимљив начин, и кроз конкретне примере науче важност здраве исхране. Самостално су припремали здраву шарену салату богату разним поврћем, и то шаргарепом, купусом, краставцем, карфиолом, паприком и плавим парадајзом. Поред  техника обраде, припреме, паковања и  декорисања салате, ученици су научили и значај конкретних намирница за наш организам. Ово поврће обилује витаминима и минералима као што су витамин А, К, Ц комплекс витамина Б, Е и што се минерала тиче Мg,K, Ca, P, Fе који су неопходни за нормално функционисање нашег организма и доприносе очувању имунитета.






Са значајем угљених хидрата  у исхрани ученици су упознати кроз пример припрема здраве погаче. Ученицима је представљена разлика између здравих и нездравих угљених хидрата, и у којим намирницама се они налазе. Због тога смо за припрему наше погаче уместо  белог  брашна користили здраво ражено брашно. Поред проширивања знања  о угљеним хидратима, ученици су показали тимски дух и сарадњу ,али и своје  вештине кроз  о
бликовање и „игру“ с тестом.





На примеру  кокос  куглица смо показали да се увек може појести нешто слатко а здраво без додатка шећера. Основни састојци  здравих куглица  су кокос  и банана. Кокос као један од  важних извора  здравих масти које наш организам употребљава за енергију, и банана која је богата калијумом-минерал без којег нису могући бројни метаболички процеси у организму.






Милеса Стевановић

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...