субота, 6. новембар 2021.

ОШ ,,Вук Караџић" из Лебана прославила 41. рођендан

 

У недељи за нама наша школа је бројним активностима, обједињеним под именом Вукови дани прославила свој 41. рођендан.  Обележавање Дана школе и најава бројних активности започела је посебном емисијом школске радио-станице кроз коју су нас водиле школски новинари Наталија, Марта и Лана. У емисији је било речи о значају Вуковог рада за културну баштину српског народа уз издвајање најважнијих Вукових дела и њиховој актуелности и у савременом свету.    Нашу школу су посетили представници Музеја жртава геноцида и са нашим ученицима одржали радионицу ,,Страдања и сећања“ током које су ученици прво погледали документарно играни филм ,,Србија већа од страха: предавање о тишини професора Павловића“, а потом разговарали о страдањима српског народа током Другог светског рата и важности очувања културе сећања на невино настрадале српске жртве.

    Наша школа ушла је у процес оснивање огранка Вукове задужбине, пре свега због очувања, неговања и промовисања ћирилице као националног писма у свим фазама његовог развоја, од Светог Саве преко Вукове реформе до садашњег писма које користимо. Током Вукових дана у нашој школи направљена је промоција најважнијих активности које спроводи Вукова задужбина.У холу школу постављена је изложба најбољих ученичких радова насталих на часовима ликовне културе.  

 Други дан био је посвећен млађим основцима који су реализовали два квиза: у казивању брзалица и познавању Вукових дела. Иако су квизови имали такмичарски  карактер, владала је нетакмичарска атмосфера, сви су бодрили своје другаре који су се надметали у тачном и брзом изговарању брзалица. Тако је било и током другог квиза, три екипе биле су састављене од ученика од 2. до 4. разреда. 

    Трећи дан био је резервисан за спортске активности. Придржавајући се старе крилатице ,,У здравом телу здрав дух“ ученици и наставници су кроз спортска надметања обележили дан школе, учећи једни од других шта је то тимски дух и ферплеј,  а све у циљу јачања духа заједнице.
    Четврти дан припао је Обогаћеном једносменском раду, пројекту који се већ неколико година реализује у нашој школи. На припремљеној изложби радова насталим на часовима ОЈР нашли су се бројни предмети настали од полимерне глине, макрам канапа, код којих су ученици показали велику спретност и креативност приликом израде најразличитијих облика и привезака. На изложби своје место пронашли су и украсни акваријуми, производи здраве хране припремљени у Вуковој кухињи, али и занимљивости о Египту и Грчкој настале на часовима ОЈР који обрађују интернационални дан. Своје место на изложби нашли су се панои и флајери са подацима о локалној историји, тј. историји града у којем живимо.        Петог дана одржан је други по реду школски фестивал науке ,,Наука за 5“ који има за циљ да промовише науку код ученика основних школа и да пробуди интересовања да сами заплове у тајанствени свет науке. На штанду српског језика ученици су решавали квиз о значају Вуковог дела, надметали се у брзом склапању речи, покушали да читају Мирослављево јеванђеље. На штанду историје ученици су писали имена египатским хијероглифима, играли игру меморија и играли игру знања. На штанду географије ученици су погађали главне градове држава користећи глобус, оријентисали се у простору помоћу компаса, мерили старост дрвета бројањем годова, учили о рељефу и сунчевом систему. На штанду информатике и рачунарства ученици су могли да виде 3Д штампач на делу и 3Д кутију. На штанду физике на конкретном примеру ученици су повезивали струјно коло, демонстрирали кретање таласа и експерименте везане за Њутнове знакове. На штанду биологије  извели експерименте Цвет у боји и Како квасац дише. Овим експериментима посетиоцима је показан транспорт воде кроз биљку као и алкохолна ферментација квасца. Такође, на штанду су били изложени модели скелета човека и унутрашњих органа, чиме су се посетиоци ближе упознали са грађом људског тела и положајем унутрашњих органа.

Заједничким трудом и залагањем ученика и свих запослених у школи реализоване су бројне активности, којима смо обележили 41. рођендан школе потврдивши још једном да смо створили креативно окружење у којем могу да се искажу и наставници и ученици, окружење из којег произилази нада да ће се из године у годину број активности повећавати.Нема коментара:

Постави коментар

  Пре него што смо дочекали нове ученике и закорачили у нову школску годину, направили смо албум пун успомена у којем испраћамо генерацију в...