среда, 17. новембар 2021.

Дан толеранције обележен у ОШ ,,Вук Караџић" у Лебану

     

        Бројним активностима ОШ ,,Вук Караџић" из Лебана обележила је 16. новембар Међународни дан толеранције који се обележава у знак сећања када су државе чланице УНЕСКА потписале Декларацију о принципима толеранције У свету у коме живимо окружени смо људима који се разликују по националности, вери, култури, обичајима, васпитању, физичком изгледу, степену образовања. Од породичног васпитања и  окружења у школи највише зависе какав ће се став формирати према онима који су другачији од нас. Боље речено нико се не рађа толерантан или нетолерантан, већ је то нешто што се развија и учи, самим тим на свима нама је учинимо све да дете израсте у особу која ће знати да поштује различитости.


Бити толерантан значи бити слободан, чврсто се држати својих ставова и схватања, али и прихватити чињеницу да се други држе својих.



Са поласком у школу деца ће се идентификовати са групом којој су слична а развиће предрасуде према оној којој не припадају. Важно је свакој особи дати прилику да искаже своје потребе. Позитивном комуникацијом и међусобним уважавањем обе стране осећаће се боље. Што се ученици сусрећу са другим особинама, разноврснијим обичајима, то је богатије њихово искуство а мишљење разноврсније. Познавање нечије културе, вредности и навика помаже развијању толерантног понашања. Прихватање и разумевање различитости темељ је квалитетније комуникације, живота и рада.








У нашој школи створили смо окружење које омогућава ученицима да уче једни од других, да свет гледају из више углова како би схватили његову суштину. Кроз сарадњу са бројним институцијама и кроз  бројне манифестације у организацији наше школе ученици имају прилике да се упознају са својим вршњацима из других градова, а та комуникација је основа на којој почива прихватање различитости, као што је написао велики Добрица Ерић: ,,Кад би свако био оно што јесте, нико  не би имао разлога да мрзи друге".






Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...