среда, 3. новембар 2021.

Представници Музеја жртава геноцида посетили ОШ ,,Вук Караџић" у Лебану

        Представници Музеја жртава геноцида, Бојан Арбутина, кустос музеја, др Драган Цветковић, музејски саветник и др Ненад Антонијевић, музејски саветник, посетили су ОШ ,,Вук Караџић" у Лебану и одржали радионицу ,,Сећања и страдања" са нашим ученицима.


Музеј жртава геноцида започео је у Лебану серију трибина и радионица ,,Сећања и страдања"  са циљем да се обогате знања из националне историје са посебном пажњом на страдање Срба у бројним оружаним сукобима током прошлог века. Лебане је било једино место у Јабланичком округу које су посетили представници Музеја, а своје активности настављају у Врању, Владичином Хану и Сурдулици.



Ученици наше школе најпре су погледали документарно-играни ,,Србија већа од страха: Предавање о тишини професора Павловића" који је посвећен обележавању 80. годишњице крагујевачког масакра извршеног у октобру 1941.г. 




Сам поднаслов филма ,,Предавање о тишини професора Павловића“ најбоље описује атмосферу која је владала приликом гледања филма. Након одгледаног филма представници Музеја одговарали су на бројна питања наших ученика.





    Поетски приказ трагичног историјског тренутка проткан је у филму порукама пркоса, смелости, чојства и додатно буди емпатију код гледалаца. Кроз истакнуте глумачке карактере проговарају судбине ликова професора, немачког официра, мајке стрељаног дечака и дечака очевица. Мук након рафала буди тишину која проговара за будућа поколења. Математика о броју жртава, завијена у црно, указује на немерљиву величину туге светских размера. Када тишина проговори, слике се рађају и опомињу, а слобода постаје већа од страха, утисци су наших ученика и наставника о филму. 

    Филм у први план ставља судбине људи који су страдали у октобру 1941. г. али и њихових породица које су данима покушавале да дођу до својих најмилијих што гледаоцима омогућава да на другачији начин приступе дешавањима у окупираној Србији током Другог светског рата. Филм није идеолошки обојен, не припада ниједној страни и не дели на стране, што је најважније, јер када се по страни оставе идеолошке супротности, несугласице и све оно што је поделило наш народ током Другог светског рата, онда у први план долазе све невино настрадале српске жртве које нас опомињу, да их не убијамо поново тако што ћемо их заборавити, и позивају нас на саборност да сви заједно одамо почаст нашим прецима, као што је и рекао велики песник: ,,Будимо добри потомци, да бисмо били добри преци“.

    На крају, директор школе Драган Јовић уручио је захвалнице представницима музеја и најновији број школског листа ,,Вучић“, захвалио се на реализованој активности и изразио наду да је ово само почетак успешне сарадње две институције у неговању и афирмацији културе сећања.


                                                                                                Дубравка Ђорђевић
                                                                                                Милан Живковић

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...