четвртак, 15. септембар 2022.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе





 

У оквиру пилот пројекта „Обогаћени једносменски рад“ обележили смо „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“ 15. септембра. Овај дан је веома посебан за српски народ, јер тада славимо јединство, слободу, националну заставу.



На овај дан српски војници удружени са француским извршили су пробој Солунског фронта 1918. године. Српска војска која је преживела албанску голготу, опоравила се на Крфу и једва је чекала да се врати у загрљај своје мајке, земље Србије.



Солунска офанзива започела је артирељијском паљбом из око 550 топова, са 26 дивизија, међу којима је 6 српских из редова 1. и 2. армије кренула у пешадијски пробој на фронту широком око 120 километара. Првом армијом командовао је Петар Бојовић, другом армијом Степа Степановић. Војвода Живојин Мишић био је уз регента.



Тог 15. септембра 1918. године војвода Живојин Мишић најавио је српским војницима да је једини план слобода и да предаје нема уз речи: У смрт само не стајте! Напред у отаџбину!

Ученици су кроз активност прављења српске тробојке, грба и плаката везаних за пробој Солонског фронта и уз звуке песме „ Тамо далеко“ подсетили се тог храброг дана. Поносили смо се нашим прецима, слободом и јединством коју имамо и коју треба да чувамо и негујемо.





Нашу активност завршили смо речима патријарха Павла:“ Имајте у виду чији сте потомци и сетите се којим су путем ишли наши преци. Треба да будемо достојни наших предака. Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро – остаје заувек“.

 

Нема коментара:

Постави коментар

                                                                   ВУКОВИ ДАНИ  Квиз о Вуку Караџићу за ученике осмог разреда одржан је трад...